Over taal gesproken

Waterige compromissen — en andere taal van de politiek

November 10, 2023 Season 3 Episode 3
Over taal gesproken
Waterige compromissen — en andere taal van de politiek
Show Notes Chapter Markers

Hoe zetten politici taal in om hun publiek te overtuigen? In de aanloop naar de komende verkiezingen praten we erover met deskundige Robbert Wigt, auteur van een boek over de debatvaardigheden van Mark Rutte. Een gesprek over hoe je als politicus het debat naar je hand kunt zetten, over het belang van een goeie grap op zijn tijd, over wat Rutte zo'n goede debater maakt, en over hoe zijn opvolgers in de politieke arena - Yesilgöz, Timmermans, Omtzigt, Van der Plas -  het doen, qua taal. Met in de bijrollen Barack Obama, Jesse Klaver, Lodewijk Asscher en Dries van Agt. Dat de beste mag winnen, op 22 november.

Meer lezen/luisteren/kijken:

Goed nieuws! Over taal gesproken is genomineerd voor een Language Industry Award (LIA) in de categorie 'beste taalproject'. Stem je op ons? Dat zouden we heel leuk vinden! Dankjewel!

Stem hier: https://www.languageindustryawards.eu/nominaties-2023/


Over taal gesproken is een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal. Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes). Contact: overtaalgesproken@gmail.com

Introductie Robbert Wigt
Taalgebruik Rutte
Taal van huidige lijsttrekkers
Kopiëren van Amerikaanse voorbeelden
Hoe taal bepalend kan zijn voor verloop verkiezingen